Ježíš


Já jsem Alfa i Omega, počátek i konec. Tomu, kdo žízní, dám napít zadarmo z pramene vody živé. Kdo zvítězí, dostane toto vše; já mu budu Bohem a on mi bude synem.
Zj 21,6-7

Přečti si svědectví lidí, kteří
mají osobní zkušenost
s Ježíšem

Zpět na úvodní stranu

Česnečka

Hana Pinknerová

Když jíš česnečku, smrdíš česnekem. Od kuchaře čekáme, že bude tlustý, od lékaře, že nebude nikdy nemocný, u kadeřnice předpokládáme vždy perfektní účes a kovářovu kobylu si neumíme představit neokovanou. Česnečka

Když jíš česnečku, smrdíš česnekem. Pokud se celý den zabýváš čtením novin, budeš jako zpravodaj vyhlašovat samé zprávy. Pokud budeš sledovat televizní slaďáky, budeš mluvit a chovat se jako jejich hrdinové. Jsi-li celý den doma s dětmi, skládá se tvá slovní zásoba převážně z citoslovcí. Býváš-li pohromadě se sprosťáky, pro nějaké to silnější slovo nepůjdeš daleko. Máš-li v kolonce zaměstnání napsáno učitelka, asi to stejně všichni uhodnou podle tvého poučování. Jestliže pracuješ jako kominík, vždycky na tobě bude nějaká saze. Čteš-li pořád dokola jednu oblíbenou knihu, brzy začneš používat obvyklé fráze a slovní spojení jejího autora. Od kuchaře čekáme, že bude tlustý, od lékaře, že nebude nikdy nemocný, u kadeřnice předpokládáme vždy perfektní účes a kovářovu kobylu si neumíme představit neokovanou.


Ve veškerém tvém jednání se odráží, čeho jsi plný. V Bibli je napsáno, jak si Hospodin představoval, že se budou jeho lidé krmit jeho zákony a nařízeními: „A tato slova… budeš mít v srdci. Budeš je vštěpovat svým synům a budeš o nich rozmlouvat, když budeš sedět doma nebo půjdeš cestou, když budeš uléhat nebo vstávat. Uvážeš si je jako znamení na ruku a budeš je mít jako pásek na čele mezi očima. Napíšeš je také na veřeje svého domu a na své brány.“


No jo, ale jak na to? Na ledničku připevňujeme magnetkami každý týden jiný verš a ten se učíme s dětmi zpaměti. V kuchyni mám takovou tu starou strašnou kuchyňskou linku s plechovými dvířky. Při otevírání a zavírání dělá hrozný kravál, ale dá se na ni psát lihovými fixami. Denně vařím, a tak často tato plocha je počmáraná poznámkami, nápady, osnovami fejetonů, zjeveními, citacemi veršů… rodina podle toho pozná, čím se zabývám, co mi při výrobě oběda táhlo hlavou. V některých obdobích míváme určité stěžejní verše na dveřích té malé místnosti, kde když sedíte, koukáte na dveře. Čas od času se mi objeví krásně napsaný (a cíleně zamířený) verš na vnitřní straně dveří šatníku nebo na šetřiči obrazovky našeho počítače.


To jo, to má asi kdekdo, ale uvázat si Boží slovo na ruku? Jednou jsem dostala od kamarádky vlastnoručně vyrobený náramek. Proužek plechu potáhla světlou kůží a do jejích umně aranžovaných záhybů nalepila malinké lístečky. Na nich je drobným písmem vyjmenováno ovoce Ducha. Je inspirativní. Ráda ho nosím tam, kde předpokládám, že budu muset čekat. Krmím svého ducha (a kontroluju, jak roste ovoce trpělivosti a mírnosti).


Jak že se pak pozná, čím se sytím? Myslím, že Boží slovo mění moje myšlení. Hodnotím jinak. Zpočátku alespoň méně zbrkle. Dokážu se zastavit a zvažovat, jestli moje věc nebo situace nemá ještě širší souvislosti, než já zatím mohu vidět. Nějak zřetelněji vidím, že bez Jeho Ducha jsem nemožná. Rychleji rozpoznávám svou pýchu. Navykám si nemluvit rychleji a víc než stačím slyšet. Taky se častěji ptám: „Bože, co na tohle říkáš?“ Obvykle mi v hlavě (nebo kde) zabliká něco, co jsme se onehdy učili s dětmi zpaměti. Upírám svou pozornost k cíli – k nebi a k věčnosti. Věřím, že tohle způsobuje Boží slovo.


Jez Boží slovo, budeš vonět Ježíšem. Považují-li tě za křesťana, čekají to od tebe.


Hana Pinknerová, Brusinky, nakl. Postilla 2003, květen 2007

Zobrazeno 22427x od 12. 05. 2007
Zpět na úvodní stranu

Hodnoceno 3366x, aktuálně 2.97 bodů

Jak Tě článek oslovil? 0 1 2 3 4 5  (5 = nejvíce)
Chcete-li sponzorovat překlad článku
"Česnečka"
z češtiny do...
  Cena za překlad Můžete zde:
...němčiny 300,- Sponzorovat
Proč sponzorovat překlady? Jak sponzorovat překlady?
Sponzor překladu
M M M, M
M
M
IČ: M
M
M
M, M, M M
tel.: M
M M
_ _ _, _
_
_
IČ: _
_
_
_, _, _ _
tel.: _
_ _
Kategorie
Ostatní (32)
Zázraky (1)
Zjevení (1)
O kurzu Filip (1)
Okultismus (5)
Povzbuzení víry (19)
Boží zásah (11)
Uzdravení vztahů mezi lidmi (1)
Dary Ducha svatého (3)
Osobní zkušenost s Boží láskou (12)
Satanismus a jeho projevy (4)

Pro přidávání diskuzních příspěvků se musíte přihlásit.

Diskuze ke článku